Zmenšení fotek

Návod jak změnšit fotografie a snížit velikost nahráváných souborů do systému.

Se stále zlepšujícími vlastnostmi foťáku v mobilních telefonech roste také datová náročnost finálního souboru. Dříve mobil vyfotil fotku v podprůměrném rozlišení o velikosti sotva 1 MB, dnes jsou fotky z mobilu standardně ve velmi vysokém rozlišení a velikostech od 4 MB výš. Fotografie z mystery shoppingu (pobočka, nedostatky, účtenka, nákup, atd.) jsou klíčové, ale není nutné je mít ve velmi vysokém rozlišení a velkých velikostech. Nikdo si je nebu tisknout jako plakát nebo do rámečku. Fotka slouží jako podklad k návštěvě. Stačí pokud bude jejich kvalita průměrná a velikost do 1,5 MB. 

Níže najdete návody na zmenšení velikosti fotky před nahráním do systému:

TIP: Použitím mobilní aplikace si můžete zmenšení fotek automatizovat. Jak na to, se dočtete zde

Návod pro uživatele Windows

Kliknete na soubor s fotkou pravým tlačítkem myši – rozbalí se vám menu – zvolíte „Otevřít v programu“ - vyberete „Malování“.

Nahoře zvolíte „Změnit velikost“

Napíšete o kolik procent chcete obrázek zmenšit – dle potřeby, např. O 50% - kliknete na OK.

Poté soubor nahoře uložíte.

Velikost souboru si můžete zkontrolovat opět kliknutím pravým tlačítkem myši – vyberete Vlastnosti. Pokud je velikost menší než 2 MB je to v pořádku.

Návod pro uživatele Mac OS

Otevřete soubor s fotkou v programu Preview (default nastavení). 

Nahoře kliknete na Markup / Upravit.

Z menu vyberete symbol "Změna velikosti". Z pixels (pixely) vyberete variantu per cent (procenta) a napíšete o kolik procent chcete obrázek zmenšit – dle potřeby, např. O 50% - kliknete na OK.

Pokud máte se zmenšením problémy nebo vám něco nefunguje, prosím, neváhejte nás kontaktovat zde na chatu nebo na emailu hello@helloinnovation.cz.

Cinema city
Sephora
Costa
+420 721 759 164